BIG news

BIG, arkitektfirmaet OFF, ingeniørerne Buro Happold, konsulenterne Michel Forgue og Franck Boutte er vinderholdet bag designet af et 15 000m2 forskningscenter til Sorbonne Universitetets naturvidenskabelige fakultet Université Pierre et Marie Curie i Paris.

Det kommende forskningscenter, Paris PARC, skal fra sin enestående beliggenhed mellem Jean Nouvels Arabiske Institut og de åbne naturarealer ved Jussieu campus styrke skolens profil som det ledende naturvidenskabelige universitet internationalt og lokalt. For­skningscentret skal samle akademikere og det private erhvervsliv under et tag, samt genskabe forbindelsen til de nære omgivelser og resten af byen. Vinderholdet blev valgt blandt forslag fra MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella og Peripherique.

“Paris PARC er en øvelse i ekstrem kontekstualisme. Kilet ind i en supertæt kontekst i omgivelser af ekstrem arkitekturhistorisk betydn­ing, er Paris PARC udformet gennem en kædereaktion af påvirkninger fra den omgivende by: – udhulet for at lade lys og luft trænge dybt ind i midten – komprimeret for at sikre dagslys og udsyn til naboerne og løftet for at invitere byen og borgerne ind fra både plad­sen og parken. Endelig er facaden vinklet for at spejle den fantastiske udsigt over Paris skyline og bringe silhuetten af Notre Dames tvillingetårne helt ned i baggården.” Bjarke Ingels, Stifter, BIG.

Paris PARC tager sin form efter hensyn til de eksisterende nabobygninger og sikrer optimale dagslysforhold, udsigt og tilgængelighed for alle brugere af huset. Resultatet er et skulpturelt bygningsvolumen, som komplementerer de smukke omgivende universitetsby­gninger fra forskellige historiske perioder.

Et åbent atrium i midten af huset sikrer maksimalt lysindfald og skaber en visuel forbindelse mellem forskningscentrets laboratorier og kontorfaciliteter. Den centrale trappe i atriet tillader udsyn til aktiviteter i laboratorierne og fører op til en offentligt tilgængelig tagterrasse og fakultetsklub hvorfra gæster og medarbejdere kan nyde panoramaudsigter over Paris. Glasvægge imellem laboratori­erne skaber et transparent og inspirerende arbejdsmiljø.

”Vi foreslår en bygning som skaber optimale forhold for vidensdeling og uformelle møder blandt husets brugere. Som en slags vid­enskabelig inkubator vil den nye bygning skabe et optimeret klima for innovation – gennem en tæt sammensætning af laboratorier, forskningsfaciliteter, virksomheder og offentlige programmer. ” Andreas Klok Pedersen, Partner-in-Charge, BIG.

Paris PARC integrerer en række offentlige funktioner og genforener campuslivet på Jussieu med bylivet i Paris. Store panorama vinduer i bygningen skaber en tæt forbindelse mellem arbejdspladser og de ikoniske omgivelser. Ved ankomstpladsen er bygningens facade vinklet 5 grader så Notre Dame katedralens spir reflekteres og skaber en ny visuel sammenhæng mellem universitetet og det historiske Paris.