Stykvis, tak!

Normann Copenhagen

Kelim, rya, orientalske tæpper, ægte tæpper, naturtæpper, kludetæpper, uldtæpper, papirtæpper, sisaltæpper, wilton, fladvævede tæpper og, og, og. Kært barn har mange navne, og i et land, hvor trægulve og klinker hører til dagens orden, hører de løse tæpper med til billedet af en harmonisk og hyggelig indretning. Tæpper kan nemlig noget helt særligt: de kan samle møbleringen, skabe rum i rummet, opdele og afgrænse, tilføje hygge, sprede varme, signalere stil, optimere den gode akustik og fungere som et designmæssigt statement i sin helt egen ret.

Af Susanne Holte
Foto: PR

De bløde elementer med taktile kvaliteter, der skaber hygge i hjemmet har i snart flere år været en del af moderne indretning. Tekstiler i skikkelse af dekorative puder og vamsede plaider til sofaen og den gode lænestol, opulente gardiner, lækre lammeskind og afpassede, løse tæpper på gulvet hører naturligt til den hjemlige hule. Efter en årrække med bare trægulve er netop de løse tæpper for alvor tilbage i indretningen – både som hyggespredere og som markører for stilen. Og der er tæpper, som matcher og understreger enhver tænkelig stilart. Mange vælger den sikre vej og går efter de lyse, beige og grå nuancer samt de diskrete mønstre, der ikke gør så meget væsen af sig – tæpper, som formår at samle møblerne i funktionelle grupperinger – og som føjer lidt varme og god akustik til boligen. Men, der er i disse år også bud efter mere ekspressive tæpper, hvor farver og mønstre trækker blikket ned mod gulvet. Tæpper med mere markante farveholdninger og større mønstre – tæpper, der kræver mere mod og en mere stilsikker hånd, hvis dialogen med den øvrige indretning skal fungere. Her er de mange håndknyttede, håndtuftede og håndvævede etniske tæpper en oplagt mulighed. Marokkanske berbertæpper, persiske, tyrkiske og afghanske tæpper eller gamle tæpper fra Iran, Kina, Nepal, Pakistan, Tunesien og Algeriet. Nogle af disse ægte tæpper er investeringsobjekter, mens andre kan fås til endog meget rimelige priser.

CC Tapis

De ekspressive mønstre og farver findes ikke kun i de gamle brugstæpper fra eksotiske lande. Mange moderne tæpper, fremstillet i Danmark og Europa byder sig også til med stærke kulører og mønstre af enten abstrakt eller naturalistisk karakter. Ligesom mange af de gamle tæpper er blevet til med inspiration fra naturen, er både farve- og mønsterunivers i flere af de nye tæpper også skabt med naturen som forbillede: blomster, plantedele, fossiler, sten, træ og andre naturlige elementer præger de nye design. Den nordiske natur er en rig inspirationskilde, og den fortolkes ofte i en støvet og afdæmpet farvepalet. Skal der mere tryk på farverne, hentes motiverne under eksotiske himmelstrøg eller på den moderne kunstscene.

CC Tapis

I takt med, at tæpperne har fået høj status i indretning, er flere designere og kunstnere trådt ind i den kreative arena for at bidrage med nye markante udtryk og materialer. Mange af dem leger ikke kun med farver og garner, de eksperimenterer også med former og formater, blandt andet er der i de seneste kollektioner flere ”lappeløsninger” hvor tæpperne bliver stykket sammen af flere enkeltdele. Der er tale om nyfortolkninger af gamle traditioner, hvor man typisk blandede flere forskellige tæpper i ét rum – gerne med overlap. På den måde har kvadratet og cirklen fået konkurrence fra amorfe former.