Keramiske gev

Garth Clark, en af New Yorks førende gallerister, åbner udstillingen My Garden i Københavns nyåbnede galleri, Copenhagen Ceramics. Haven er skabt af keramiker Turi Heisselberg Pedersen og byder inden for fra den 29. Marts.

– Jeg elsker min have, dens planter og frodige gevækster. Dens vældige vækstkraft, der kan producere en kæmpe plante fra et lille bitte frø på en enkelt sæson. Den rummer så mange fantastiske og sære former, stofligheder og farver. Den er også en underlig blanding af natur og kultiverethed, af beskidt og smukt, af poesi og grimhed. Nogle ting blomstrer og gror, andet slår fejl, mislykkes. Det er en verden af tæmmet natur, der formes, trimmes og bearbejdes, – ikke ulig lerets verden, forklarer keramiker Turi Heisselberg Pedersen om inspirationen til hendes udstilling My Garden. Turis keramiske have kan opleves i Copenhagen Ceramics fra den 29. marts til den 21. april 2012. Det er lykkedes Copenhagen Ceramics at få den kendte New Yorker gallerist og keramikspecialist Garth Clark til at åbne galleriets kommende udstilling. Udstillingen My Garden er skabt af en af Danmarks mest erfarne og talentfulde keramikere Turi Heisselberg Pedersen. Til udstillingen My Garden har Turi Heisselberg Pedersen skabt en række helt nye værker inspireret af mønstre, stofligheder og strukturer i sin have. I arbejdet med at omdanne disse til keramiske objekter er to overordnede temaer opstået: Vaser inspireret af blomsterknopper og vækster. På den ene side en gruppe stramme, enkle kultiverede former. F. eks. vaser inspireret af blomsterknoppers spændte eller svulmende formudtryk, der næsten kan virke vulgære. Eller abstrakte, enkle vaseformer inspireret af planternes opadstræbende rytmiske vækstforløb. Begge keramiske pendanter til havens formklippede og kultiverede natur og en fortolkning af naturens underliggende orden. Det modstående tema synliggør planternes spirende liv under jorden. Af dette opstår værker i form af organiske knoldformer og frøkapsler med grove ekspressive overflader eller riflede strukturer. Skødesløse vækster og rod-lignende former, der vidner om havens mere ustyrlige kræfter.

På sin nye udstilling viser Turi Heisselberg Pedersen hermed helt nye ekspressive, asymmetriske former, hvor lerets udtryk og stoflige friskhed er blevet udforsket. Andre arbejder er mere karakteristiske for Turi Heisselberg Pedersen og viser forenklede skulpturelle krukker, hvor rytmen, linjerne og samspillet mellem formerne er et gennemgående tema.Keramiker Turi Heisselberg Pedersen har i mange år været en stærk og gennemgående figur på den danske keramiske scene. Utrætteligt og insisterende har hun arbejdet med sit materiale – leret – og arbejdet sig frem til et meget personligt og karakteristisk formsprog. Alt overflødigt er fjernet i Turi Heisselberg Pedersens abstrakte, enkle og sanselige værker. Turi Heisselberg Pedersen har med udgangspunkt i traditionen igennem hele sin karriere arbejdet med at udvikle krukken som abstrakt fænomen. Krukken som selvstændigt objekt, kunne man sige. Hendes monumentale krukker står på én gang stærkt med skarpe, næsten todimensionelle profiler og indtager samtidig fuldstændigt rummet omkring sig med overflader og farver, der indbyder til at blive rørt ved og sanset i al deres tredimensionalitet.

holte