Archive: september, 2011

Verdens st

Design drejer sig ikke blot om form og æstetik, men i høj grad også om funktion – om ideer og ting, der kan forbedre livet for mennesker. Det er den type design, som hædres med den danske INDEX:Award – verdens største designpris, som netop er uddelt til fem designprojekter.

Text: Susanne Holte

1000 designforslag fra designere fra 78 lande blev reduceret til fem vinderprojekter da INDEX:Award blev uddelt ved en ceremoni i Københavns Opera. Præmiesummen på 500.000 Euro blev uddelt til produkter og ideer indenfor fem kategorier: Krop, Hjem, Arbejde, Leg og Fællesskaber og prismodtagerne kom fra vidt forskellige lande, men alle med det til fælles at de vil løse nogle af verdens store problemer – eksempelvis klimaforandringer, forurening, naturkatastrofer, ældrepleje, fattigdom, overforbrug, ensomhed og andre vigtige spørgsmål. I kategorien Krop vandt See Better to Learn Better, som er et gratis brilleprogram for skolebørn i Mexico, designet af den nu dobbelte INDEX:Award-vinder Yves Béhar fra Schweiz. Brillerne er gratis, specielt designet til børn og unge i alderen 6-18 år og tilbyder underprivilegerede børn en luksus, som normalt er forbeholdt store luksusbrands , og ikke mindst: muligheden for at lære. I samarbejde mellem designerne, brillefabrikanten og den mexicanske regering tilbydes gratis synsprøver i skolen, hvorefter eleverne selv vælger og sammensætter deres brillestel. Over 100.000 briller er allerede blevet fordelt over hele Mexico og det forventes at 400.000 par briller skal distribueres hvert år fremover.

Socialt boligbyggeri med et twist

I kategorien Home er vinderen ELEMENTAL Monterrey – en revolutionerende ny måde at bygge socialt boligbyggeri på i Mexico, hvor den fremherskende standard indenfor socialt boligbyggeri er at bruge ca. 2/3 af det samlede budget på at bygge husene og kun ca. 1/3 på at købe den jord, der bygges på, hvilket resulterer i dårlig beliggenhed, lang og dyr transport samt skabelsen af ghettoer. I byen Monterrey har den chilenske arkitekt Alejandro Aravena vendt den traditionelle tilgang på hovedet og investeret 80% af budgettet i byggegrunde beliggende i gode middelklassekvarterer og 20% på at bygge selve huset, og løsningen er lige så genial som den er simpel: Halvdelen af husene i projektet er nemlig ikke bygget, men blot sat under tag. Den halvdel, der er bygget, indeholder det væsentlige – alt det man ikke kan bygge selv – nemlig fundament, elektricitet, vvs-arbejde, køkken, trapper og vægge. Resten af huset er ikke bygget men under tag som en terrasse, der kan inddrages og bebygges, som familien ønsker det, når økonomien, tiden og ressourcerne er til det. Det betyder farvel til ensformige løsninger og goddag til mangfoldighed.

Design for Change

I kategorien Arbejde vandt Design for Change fra Indien. En designbaseret skolekonkurrence designet til at hjælpe børn med at udtrykke deres egne ideer til en bedre verden – og samtidig realisere dem. Design for Change er en verdensomspændende bevægelse af unge, der vil forbedre verden og flere end 300.000 skoler over 30 lande har været involveret i 2011. Baseret på enestående resultater fra Riverside School i Indien – og nu distribueret til hele verden – arbejder Design for Change med at gøre børn mere kompetente og mindre hjælpeløse.

Airbag til cyklister

I kategorien Leg vandt Hövding – en bærbar airbag til cyklister, opfundet og udviklet af de svenske designere Anna Haupt og Terese Alstin. Hvert år kommer 30.000 mennesker til skade eller dør i cykelrelaterede trafikulykker alene i Sverige, og mange af ulykkerne ville have langt mindre alvorlige udfald, hvis cyklisterne var iført cykelhjelme, men ifølge en svensk undersøgelse bærer mindre end 30% af alle cyklister cykelhjelm, hovedsageligt på grund af forfængelighed eller fordi hjelmen ikke varmer ørene. Folk vil altså ikke have deres frisure ødelagt. Hövding ændrer konceptet radikalt. Ikke ved at re-designe cykelhjelmen, men ved at designe noget radikalt anderledes. En usynlig airbag, der bæres som en krave og automatisk udløses af sensorer. Kraven folder sig ud og beskytter dermed cyklistens hoved, hvis man kommer ud for en ulykke. Hövding er ergonomisk og praktisk og opfylder alle sikkerhedskrav – og så er den diskret og matcher påklædningen, fordi den blot ligner et tørklæde, som oven i købet kan ændres efter smag.

Design Seoul

I kategorien Fællesskaber er vinderen Design Seoul – en designbaseret strategi for hvordan byen Seoul har ændret sig fra en hård til en blød by med udgangspunkt i borgernes behov. Seoul, der idag er kolossal stor og huser over ti millioner mennesker, voksede sig efter Korea-krigen hurtigt bred og høj. Vægten blev lagt på at skaffe husly, arbejde og grundlæggende livsvilkår, og der var ikke meget overskud til skønhed, borgerinddragelse eller livskvalitet, men det er nu ved at ændre sig. Via en designbaseret strategi har Seouls bystyre implementeret designtænkning i kernen af byens udvikling og har således skabt utallige fantastiske steder at mødes og leve for sine indbyggere – og man har løst mange sociale, miljømæssige og sundhedsmæssige udfordringer i processen.

INDEX: er en dansk-baseret, non-profit organisation, der blev etableret i 2002 og som opfandt begrebet ”Design to Improve Life”. Organisationen adskiller sig fra alle verdens andre designorganisationer ved kun at arbejde globalt for at fremme design med kapacitet til at forbedre livet for mennesker verden over. INDEX:Award, der uddeles hver andet år, er den største kontante designpris i verden til en samlet værdi af € 500.000.

S

Slip fantasien løs og vælg imellem alverdens farver og materialer til at skræddersy din helt egen Frost-stol, sådan lyder tilbuddet fra den danske møbelproducent Stouby Furniture. Ideen matcher en ny tendens, hvor forbrugerne får store indflydelse på møblernes endelig udseende.

Text: Susanne Holte

Kombiner stolens farve med alternative materialevalg, fremhæv knapperne på sædehynden eller vælg specielle ben for at skabe et unikt udtryk på den nye Frost stole, der er skabt af designerduoen FurnID Stolen har klare referencer til 40’ernes og 50’ernes klassiske, skandinaviske møbeldesign, men har samtidig et futuriske udtryk, der giver stolen potentiale til at blive en nyklassiker. Formen, materialerne og de rå træben giver stolen et stilrent look, der gør den brugbar i mange forskellige rammer og sammen med både ældre designklassikere og mere moderne møbler. Der er frit valg på farvepaletten, ligesom der er plads til at lege med materialerne. Man kan for eksempel kombinere et sandfarvet lædersæde med en skal i beige tekstil eller give stolen et mere markant look med sortbejdsede træben eller kontrastfarvede knapper i sædehynden. Vælge en knaldrød version eller en snehvid for et enkelt udtryk. Den snehvide var egentlig Frosts originale farve, fordi inspirationen til stolen fra de linjer og formationer, der opstår når vinden leger med nyfalden sne. Frost-stolen kan fås i både tekstil, læder og mikrofiber samt kombinationer af disse. Designerne baf FurnID er møbeldesigner Bo Strange og industriel designer Morten Kjær Stovegaard, der siden etableringen i 2006 har vundet adskillige priser for deres nytænkende og grænsesøgende formgivning, hvor det centrale aspekt er at skabe imødekommende møbler. www.stouby.com

Bouroullec og Kvadrat i London

London Design Festival er netop skudt i gang og Kvadrat har til lejligheden indgået samarbejde med den internationalt anerkendte designerduo Ronan og Erwan Bouroullec. Sammen har de kreeret en dramatisk 30 meter lang tekstilinstallation, Textile Field, der kan opleves i Raphael Gallery på Victoria and Albert Museum fra den 16. – 25. september 2011. Textile Field er en 30 meter lang udvidet farvet skum og tekstilinstallation med bløde overgange, der skaber et sensuelt og dynamisk rum. Tanken er, at de besøgende på Raphael Gallery kan lounge på installationen og fordybe sig i galleriet. “Vi ønskede at kreere en anderledes tilgang til fri oplevelse på for eksempel et museum, hvor rummet i sig selv kan virke skræmmende. En afslappet kontekst, der giver plads til fordybelse,” forklarer Erwan Bouroullec. Kvadrat har tidligere samarbejdet med brødrene Bouroullec i udviklingen af den prisbelønnede tekstilinstallation Clouds, der blev lanceret i 2008.

holte

Krystallen f

Krystallen, den nye udvidelse af Nykredit designet af schmidt hammer lassen architects, har vundet en Emirates Glass LEAF arkitekturpris i kategorien ”Bedste Strukturelle Design 2011”. Med denne arkitekturpris anerkendes Krystallen som innovativ arkitektonisk design, der sætter den internationale målestok for næste generation af arkitekter – og som noget af det bedste inden for global arkitektur lige nu. Krystallen er placeret nordvest for det eksisterende Nykredit hovedsæde, Glaskuben, på grænsen mellem den nye havnefront og det historiske København. ”Den nye bygning står frit på pladsen og fremstår som en klar geometri, der i et let og krystallinsk udtryk svæver over pladsen ved kun at støtte på ét punkt og én linje,” forklarer partner hos schmidt hammer lassen architects, Kim Holst Jensen. Han uddyber: ”Bygningen og pladsen er designet, så de interagerer med hinanden og med den omgivende by.” I såvel form som skala placerer bygningen sig mellem by og havn og tilpasser sig de omkringliggende bygninger. Mod syd rejser bygningen sig med reference til Elefanthusets gavlspids og skaber rum for bygningens hovedindgang. Ved hjørnet af Puggaardsgade og Hambrosgade er der under bygningen passage og frit udsyn mod Glaskuben og havnen. ”Krystallens arkitektoniske idé er inspireret af naturens fascinerende formskatte, samt områdets vilkår og potentiale”, forklarer Kim Holst Jensen. ”Bygningen adskiller sig formmæssigt radikalt fra traditionelt erhvervsbyggeri ved at være en skarptskåren skulptur, der elegant løfter sig over den underliggende plads.” I august modtog Krystallen desuden den prestigefyldte European Steel Design 2011 arkitekturpris. Endvidere er Krystallen og City of Westminster College shortlistet til en World Architecture Festival 2011 arkitekturpris. Vinderne af prisen bliver annonceret i Barcelona den 2.-4. november 2011.


Street art p

Det er yderst sjældent at en designer på blot 18 år bliver eksponeret så kraftigt som svenske Sigurd Falk, der med lanceringen af møbeltekstilet ”Sigge” nu kan skrive både DJ og designer på visitkortet.

Text: Susanne Holte

Normalt står han ved mikserpulten og spiller svedig musik på Stockholms diskoteker, men lige nu bader svenske Sigurd Falk sig i projektørlyset på designscenen, hvor hans tekstildesign for Fanny Aronsen Studio bliver modtaget med begejstring. Sigurd, der blot er 18 år er lidt af et multitalent, der arbejder med mange forskellige medier, blandt andet papir, tekstiler, tapet og musik, og hans arbejder byder ofte på komplekse, glidende illustrationer, der minder om avanceret street art, som han skaber ved hjælp af fri associationsteknik. Nøgletemaerne er balance og kontrast og en vekselvirkning mellem tykke og tynde tegneredskaber for at opnå den helt rigtige rytme i de meget detaljerede tegninger. Den kreative proces er meget spontan uden brug af skitser og inspirationen hentes i de ting, der omgiver ham i dagligdagen, tegneserien Manga og street art kunstneren Keith Haring.

Design med musik i

Musikken er en anden vigtig kilde til det kreative arbejde, således også i tilblivelsen af ”Sigge” tekstilet, som han har udviklet for Fanny Aronsen Studio. Sigurd har været meget tiltrukket af ideen om at skabe et design, der spiller i alle retninger med uendelige gentagelser, og for ham var det en stor tilfredsstillelse at få del i den viden og kreative energi, som opstod i samarbejdet med den for nyligt afdøde tekstildesigner Fanny Aronsen, og muligheden for at omsætte ideerne til virkelighed i et tredimensionelt medie. Sigurd Falks seneste opgaver har været at designe et tapet til en midlertidig pavillon, der blev opført til den svenske kronprinsesse Victorias bryllup, at fremstille plakater til forskellige klubber og illustrere en graffitiinstallation. Han går for øjeblikket på sidste år på det svenske kunstakademi Cybergymnasiet og bliver færdig i det nye år. Sideløbende med studiet og designerkarrieren har han også haft tid til at åbne sit eget diskotek i Stockholm – en driftig herre, sin unge alder til trods.

Håndtegnet motiv

”Sigge” er et nutidigt, vendbart møbeltekstil med et flydende, håndtegnet motiv, udviklet med en meget fin pensel og blæk. Stoffet afbilder en detaljeret, drømmelignende verden med store og små figurer afbalanceret i forhold til hinanden. Møbeltekstilet er jaquardvævet af Worsted-uld i en moderne farvepalet med rene og naturlige nuancer, der supplerer designets grafiske look. På grund af den store mønster rapport gør ”Sigge” det muligt at give hvert enkelt møbel sit eget individuelle og unikke look. Det er meget anvendeligt på møbler i alle størrelser, og stoffet er ideelt til interiøret i moderne boliger, hoteller og restauranter. Designet passer sammen med de øvrige tekstiler fra Fanny Aronsen og det giver stort set uanede muligheder for at mikse og matche med resten af kollektionen.

Industriel

Den 31. august 2011 blev årets vinder af Time to Design afsløret ved et arrangement på StatensVærksteder for Kunst. Vinderprojektet var udvalgt blandt projektforslag indsendt af designere fra 47 lsnde verden over. Vinderen blev den 29-årige tysker Milia Seyppel, der havde søgt med projektet “Industry versus craftmanship”. Hun er uddannet designer fra Bauhaus Universität i Weimar i 2007 og har i dag sit eget firma under navnet Milia Seyppel Studio. I juryens begrundelse lød det at designeren ønsker at nå frem til et nyt niveau for designkvalitet ved at udforske industriel design og håndværksmetoder. Til Time to Design 2011 præsenterede hun et interessant designprojekt, som indbefatter udvikling af tre lampetyper. Milans intention er at udforske den æstetik, som findes i industritidens arkitektur, og hendes idé er at integrere de lige linjer og de særlige former og kanter, som kan ses i industrielt fremstillet design og arkitektur, i de nye lampeformer. Målet er at teste både grænser og muligheder i et nyt designsprog.

holte

Dansk kunsth

MeyerLavigne alias Kristine Meyer og Sabine Lavigne, begge uddannet fra Danmarks Designskole på linjen for keramik og glas, har kreeret sparebøsserne Need More – Think Twice målrettet voksne. Produktet er en kommentar til den produktbulimi, som de fleste af os lider af.

For at synliggøre det store produktionspotentiale, der findes i dansk kunsthåndværk og design, sætter Danish Crafts nu ekstra spot på prototyperne i sin nye kollektion, Crafts Collections 15, der lanceres på Maison & Objet i Paris fra den 9. til den 13. september. Den særlige fokus på prototyperne ligger i forlængelse med formålet med Crafts Collection, som handler om at kickstarte en professionel karriere for de enkelte deltagere samtidig med, at kollektionen bidrager til den generelle branding af dansk kunsthåndværk og design på internationalt niveau. Crafts Collection er som altid udvalgt og sammensat af en ekstern kurator, der sikrer kollektionens høje håndværksmæssige og kunstneriske kvalitet. Kuratoren r i år – ligesom sidste år – den i London bosiddende designer Nina Tolstrup. Samtlige produkter i Crafts Collection 15 er designet og produceret i Danmark af 26 af landets førende keramikere, tekstil,- glas,- smykkekunstnere og møbeldesignere.

holte

Rum- og møbeldesigner Henriette W. Leth, der blandt andet arbejder seriøst med farver, er ophavskvinden til Colour Stack kasserne, som kan anvendes til at opbevare for eksempel ringbind, bøger, magasiner og andre ting. De kan hænges på væggen, således at man har adgang til indholdet fra siden eller fra oven. De kan også stables på gulvet. Designeren har ladet sig inspirere af Donald Judds installationer og arbejde med farve, og forsøger med Colour Stack at fortolke og fange bidder af et rum.

Jonas Klein er autodidakt møbeldesigner og har tidligere deltaget i Crafts Collection 13. Hans bidrag til den 15. kollektion er skamlen Granny, der er en hyldest til bedsteforældrenes møbler. Møbler fra en anden tid, hvor der blev lagt vægt på håndværk og detalje. Sæde og ben er hånddrejet. Hvert ben er unikt.