Arkitektonisk perle i Glasgow

Zaha Hadid er helt sin egen – hendes dynamiske og flydende linier er let genkendelige og ingen formår som hun, at at bringe bevægelse ind i arkitekturen. En af hendes seneste bedrifter er The Riverside Museum i Glasgow, der på ganske få uger allerede har trukket mere end en halv million besøgende.

Text: Susanne Holte

Fotos: Alan McAteer, Hufton + Crow, Helen Binet

The Riverside Museum i Glasgow er ikke blot et kraftigt arkitektonisk statement, det er også blevet en publikumsmagnet. På mindre end syv uger har mere end en halv million gæster besøgt museet for transport og skibsbyggeri. Successen kan ikke blot tilskrives den store samling af maskiner af enhver tænkelig art, den falder i høj grad også tilbage på Zaha Hadid Architects, som har skabt et bygningsværk afledt af konteksten. Placeret i det dynamiske krydsfelt, hvor River Kelvin møder Clyde, flyder designet fra byen ud mod floden, og symboliserer på den måde en dynamisk sammenhæng mellem land og vand, forvandlingen fra et stof til et andet. Arkitekturens flydende former og lineære flow bliver på magisk vis til en tredie flod, der flyder gennem et af byens historiske områder.

-Glasgows historie er uløseligt forbundet med River Clyde og det har inspireret til museets design, forklarer Zaha Hadid. Ved hjælp af arkitekturen kan vi udforske fremtidige muligheder samtidig med at vi udforsker det kulturelle element, der har kendetegnet byen.