Nyt liv til klassikerne

Den unge danske designvirksomhed Architectmade har i løbet af få år markeret sig med relanceringer af designs, skabt af nogle af de største danske arkitekter.

Text: Susanne Holte

Dansk design fra 50’erne og 60’erne kan stadig begejstre – bade ude I den store verden og herhjemme, hvor en ny generation har fået øjnene op for store mestre som Finn Juhl, Poul Kjærholm og Jørn Utzon. 
Det er på den baggrund at Architectmades grundlægger, Morten Jensen, for få år siden besluttede sig for at vække nogle af de fineste designprodukter til live på ny. Han startede med Kristian Vedels udtryksfulde træfugle og Peter Karpfs eksklusive Gemini stage, og løbende er repertoiret af designklassikere blevet udvidet.

-Design af de store danske stjernearkitekter fra det 20´ende århundrede er i disse år forbilleder for nye designere over hele verden, og dansk design er så populært som aldrig før. De arkitekter vi arbejder med er alle repræsentanter for det klassiske stilrene design, som Danmark er så kendt for, og især 1950 – 1960’erne var virkelig en gylden æra i dansk design, fortæller Morten Jensen. Alle Architectmades produkter er udvalgt efter kriteriet ”Timeless in expression – relevant in time”. Det betyder, at produkterne ikke blot skal kendes på deres funktionalitet og æstetisk, de skal også fungere på et følelsesmæssigt plan, skabe glæde og medvirke til at give hverdagen en ekstra dimension. -Arkitekternes leg med materialer, former og detaljer kommer til udtryk gennem produkternes fantasifuldhed, kvalitet og multifunktionalitet. Det gælder blandt andet for den stilrene tofarvede vendebakke, de multifunktionelle Spring glas og Gemini lysestagerne, der kan kombineres i det uendelige.

-Ved at finde disse gamle klassikere frem fra glemmebogen, forsøger Architectmade at gore op med den ’brug og smid væk’ kultur, der på så mange områder har bidt sig fast i vores kultur og levestil. De store arkitekters arbejder holder på den lange bane og appellerer til stilbevidste mennesker i alle aldre. Et godt eksempel er de udtryksfulde træfigurer Bird, Duck og Optimisten og Pessimisten, der både er populære blandt børn, og voksne.

-Alle Architectmades produkter er hver for sig unikke og udtrykker de udvalgte arkitekters stil og særkendetegn, men sammen bidrager de til at definere en fælles fortælling om, hvad god dansk design har været, er og bør være, hævder Morten Jensen, der ikke er i tvivl om, at klassisk stilrent design også vil have høj prioritet og betydning for danskerne i fremtiden. Produkterne er fremstillet efter de højeste håndværksmæssige krav og forhandles udelukkende gennem førende designbutikker, heriblandt Illums Bolighus i København og Århus, Stilleben i København og Lerche Design i Odense, samt på www.designdelicatessen.com.

Den verdensberømte Bird, skabt af Kristian Vedel i 1959 har siden midten af det 20. Århundrede levet et stille liv. Nu er fuglen vækket til live igen af det danske firma Architetmade.